Tonsättarinna nr 103

Ebba Wirsén (1890-1966)

Av en händelse råkar jag hitta ett youtube-klipp med sången ”Trasten” skriven av en kvinna vid namn Ebba Wirsén. Men hur jag än letar hittar jag ingen mer information om Ebba. Min enda ledtråd är de båda som spelat in sången, så jag tar kontakt med Karin Fjellander och Amanda Elvin, kvinnorna bakom ”Veckans romans”.

Fotograf: Marieke Verschuren

Vilka är ni?
Vi är romansfluencers! Romanser (alltså klassisk musik-sånger) är något av det bästa som finns, och för att få arbeta med dem  kontinuerligt har vi startat YouTubekanalen och Facebooksidan ”Veckans romans”. Som namnet antyder publicerar vi en romans i veckan (förutom under vår adventskalender 2022 och vår fruntimmersveckaspecial 2023, då vi publicerade en sång om dagen). I skrivande stund har vi publicerat 134 sånger av 63 kompositörer.
Till vardags är vi båda anställda på Göteborgsoperan, Karin i operakören och Amanda som sufflös. Karin frilansar också som opera-, kyrko- och romanssångerska och driver indieoperakompaniet Pop Up-Operan, och Amanda frilansar som kördirigent, repetitör och kammarmusiker.

Ni har spelat in en romans i veckan av en kvinnlig tonsättare, ända sedan 1 september 2021. Hur kom ni på den idén?
Vi ville mest ha ett forum där vi kunde frossa i romanser. Det ena gav det andra, och så råkade det bli så att alla kompositörer vi väljer är kvinnor. Så det kan bli. 

Varför tycker ni det är viktigt att lyfta fram sånger skrivna av kvinnor?
Det finns tillräckligt med andra musiker som lyfter fram sånger skrivna av män. 

Har ni någon favorit bland tonsättarna ni har hunnit med hittills?
Alltså, det är en svår fråga. Vi hittar favoriter hela tiden. De tidigare nämnda Ebba, Greta och Rosa är såklart favoriter alla tre. I övrigt är det nästan bäst att hålla sig till den gamla devisen: ingen nämnd – ingen glömd. Annars skulle listan bli mycket lång, och vi skulle antagligen missa flera favoriter trots det. 

Har ni något tips till den som vill hitta noter på sånger skrivna av kvinnor, vad finns utgivet?
Våra standardtips är att kolla på Levande musikarv, där det finns en hel massa musik av svenska tonsättare, och deras sökfunktion går att sortera på kön på kompositören. 

Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm, har väldigt mycket i sina samlingar, och många noter där upphovsrätten gått ut finns på pdf, bara att ladda ner. Bor du inte i Stockholm kan du fjärrlåna från Musik- och teaterbiblioteket till ditt lokala bibliotek. 

Musikkatalogen på Kungliga biblioteket, innehåller tryckta tonsättningar från slutet av 1700-talet fram till 1975. Även härifrån kan du fjärrlåna till ditt lokala bibliotek. 

Det finns förlag som är specialiserade på musik komponerad av kvinnor, till exempel Furore förlag och Hildegard Publishing Company

Sedan finns det många bra databaser i utlandet, till exempel SWAP’ra Forgotten Voices – Women in Song och Archiv Frau und Musik. Det finns också mycket bra att hämta i KVASTs länklista (KVAST = Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare).

Ebba Wirsén – kan och vill du berätta något om henne?
Det är inte så konstigt att du inte hittar någon information om Ebba Wirsén, hon är en verklig doldis. Vi hittade henne för att hon fick ett hedersomnämnande i tidskriften Iduns romanstävlan för kvinnliga komponister 1924 (där Alice Tegnér för övrigt fick både första, andra och tredje pris, trots att tävlingen var anonym). Eftersom vi också upptäckte att hon inte går att googla på har vi via dagstidningsarkiven letat upp hennes barnbarn Björn, som är i 80-årsåldern, och intervjuat honom om sin mormor. Ebba föddes i Göteborg 1890 och var förutom kompositör även pianist, organist och pedagog. Efter att hon gifte sig 1914 musicerade hon mest inom ramen för hemmet och familjen. Ebba dog 1966. Vi planerar en skivinspelning med romanser av henne, Rosa Nordstrand och Greta Taube (även de riktiga doldisar), och då hoppas vi kunna göra en notutgåva med biografier också. 

En notutgåva – det är något att se fram emot för alla sångare! Och eftersom vi inte vet så mycket om Ebba får vi lära känna henne genom sångerna. Två smakprov finns här, och fler kan du hitta på ”Veckans romans” (länk nedan!) – sprid detta gärna vidare till sångare du känner!

www.youtube.com/@veckansromans
www.facebook.com/veckansromans

Jag uppmanar alla med intresse för kvinnliga tonsättare att prenumerera på mina inlägg och gärna dela och sprida vidare!

En kommentar till “Tonsättarinna nr 103”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.