Tonsättarinna nr 93

Lisa Streich (f. 1985)

Kan du nämna en svensk kvinnlig kompositör, född i Norra Råda, som fått en beställning av Berlinerfilharmonikerna? Inte det? Nej, det hade jag inte heller kunnat om det inte varit för att jag råkat läsa om henne i DN (länk till artikeln längre ned) för ett tag sedan. Att nämnda orkester gör beställningar av musik från svenska kompositörer händer inte särskilt ofta. Första gången det hände var 2011 (Anders Hillborg), och nu, andra gången, gick frågan alltså till Lisa Streich.

Streich är född i Värmland men har tillbringat en stor del av uppväxten utanför Hamburg och är nu bosatt på Gotland. Hon är utbildad såväl i Tyskland, som Sverige och Frankrike, och har fått musik framförd av en mängd etablerade orkestrar världen över – och är troligen mer känd utomlands än här hemma.

Streichs verk ”Ishjärta” uruppfördes av Berlinerfilharmonikerna den 8 juni i år. Någon gång under våren 2024 kommer Streich att uppmärksammas vid en ”Tonsättarweekend” i Konserthuset i Stockholm, då har vi chansen att få höra något av hennes musik.

Lisa beskriver hur hon gärna låter mänskliga musiker möta instrument som går på motorer. Det första stycke hon skrev enligt denna princip heter ”Pietà”, och då byggde hon själv en cello med fyra motorer och ett antal mikrofoner – det låter ju onekligen spännande! Liksom det faktum att hon gärna använder äggskärare som instrument i flera kompositioner.

Eftersom jag är särskilt intresserad av körmusik noterar jag att hon skrivit för Radiokören, men det är knappast något som vi i landsortsförsamlingar kan framföra. Jag har inte hittat någon inspelning av det stycket, men lyssna gärna på något annat!

https://youtu.be/aEHVAwvvSPY

https://www.lisastreich.se/

https://www.dn.se/kultur/lisa-streich-jag-har-alltid-varit-intresserad-av-hur-det-later-i-sjalen-av-instrumentet/

Följ gärna min blogg genom att prenumerera på inläggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.